De meeste werkzoekenden starten hun zoektocht op Google. Je typt vacature + functienaam + provincie of stad in en zoeken maar. Dit is je start in de ‘vacaturesoep’ van Google. Een enorme rij van vacaturewebsites als Indeed en een nog grotere stapel vacatures via werving- en selectiebureaus en rechtstreeks (bij werkgevers). Sowieso dus vaak dubbele vacatures; dezelfde vacature rechtstreeks bij bijvoorbeeld Coca Cola en via één of twee werving- en selectiebureaus. Je vacature zoeken via Google lijkt de oplossing, maar kent nadelen.
Wat zijn de nadelen van zoeken via Google?
- Veel dubbele vacatures
- Veel oude vacatures (de vacatures zijn verlopen of vervuld)
- Kost zeer veel tijd; pagina’s doorworstelen en reageren/ solliciteren
- Vacatureteksten vertellen je eigenlijk weinig; ze zijn allemaal hetzelfde of weinig informatief
- Het is en blijft internet; je moet zelf de controle houden of je een reactie op je sollicitatie ontvangt
Maar het allerbelangrijkste nadeel; er wordt veel geld uitgegeven door partijen om jou te koppelen met die ene vacature. Alles draait bij Google om geld. Werkgevers en bureaus betalen veel geld om ‘bovenaan’ te komen. Of dit daadwerkelijk voor jou – snel – een interessante vacature oplevert is maar zeer de vraag.
Het heeft altijd mijn voorkeur om zelf een aantal relevante werkgevers te selecteren en die goed in de gaten te houden. En een goede strategie te bedenken om in contact te komen en blijven. Een gespecialiseerd werving- en selectiebureau heeft vaak heel goed zicht op welke werkgever binnen een bepaalde branche of vakgebied, een goede naam heeft. Daarnaast kent men vaak vacatures die (nog) niet extern zijn gepubliceerd. Zo ben je vaak de eerste en weet je dat je met een toekomstige werkgever wordt geconfronteerd die een goede naam heeft. Bovendien stelt het je in staat om – voordat je bij deze werkgever wordt voorgesteld – eerst voor jou belangrijke vragen te stellen via het bureau.
Allemaal voordelen die je niet hebt bij het zoeken van een vacature via Google.