Hieronder tref je informatie aan die handig is tijdens het sollicitatieproces; van solliciteren tot reageren.
Voor en na het solliciteren!
Gebruik van je mobiel en voicemail tijdens een sollicitatie
Vrijwel iedereen vermeld bij een sollicitatie zijn of haar mobiele nummer. Let er dan wel op dat je aan een aantal zaken hebt gedacht. De kans is zeer groot dat je nieuwe werkgever je overdag op je mobiel belt.
Voicemail
Zorg voor een net ingesproken voicemail bericht. Dus niet iets als ‘Heej, spreek maar ff wat in na het bliepje, beeeeeeeep, ik bel je, ouwe, mazzzellll!”. Leuk voor vrienden, maar niet voor je mogelijk nieuwe werkgever. Spreek dus een nette boodschap in. Dat getuigt van professionaliteit. Leuk voor vrienden, maar niet handig als het gaat om je toekomstig, nieuwe werkgever ;-).
Op je werk
Zet je mobiel uit bij je huidige werkgever. Men kan met nummer onderdrukt contact met je zoeken. De kans dat je opneemt, terwijl je naast een collega zit, is groot. Een slimme tip is het programmeren van het algemene nummer van het bedrijf. Zo zie je wie er belt en kan je op een rustig moment even terugbellen.
Ben je gebeld vanaf een mobiel telefoonnummer? Dan is het netjes om een SMS of een whatsapp terug te sturen waarin je aankondigt wanneer je terugbelt.
Opnemen
In de weken dat je aan het solliciteren bent is het goed om sowieso op een andere, minder informele manier je toestel op te nemen. Maar dat spreekt voor zich. Niemand voelt zich welkom als je aan de andere van de lijn een schichtig ‘Hallo!?’ te horen krijgt.
Social media
Check je social media. Ben je gemakkelijk vindbaar en wat ziet je mogelijk nieuwe werkgever dan? Een foto met een zonnebril, glas wijn op Ibiza? Of een mooie, zakelijke foto. Met andere woorden: sluit je social media aan op de baan/ branche die je nastreeft? Of schrikt de nieuwe werkgever er van?
Tijdens het sollicitatiegesprek!
Tijdens het gesprek:
- Praat nooit slecht over je huidige/ vorige werkgever. Probeer je negatieve gevoel achter je te laten en hou het feitelijk: “ik was daar uitgegroeid”, “prima werkgever, echter ik miste …”. Nooit: “ze zijn daar echt knettergek!”.
- Wees voorbereid op de vraag ‘wat zijn je minpunten of nog te ontwikkelen punten’.
- Laat het een gesprek zijn: stel vragen of vraag om verheldering.
- Bezoek voor het gesprek eerst de website en stel voor jezelf drie vragen op papier die je mee kunt nemen naar het gesprek.
- Wees vriendelijk, blij, hang niet achterover, geen een compliment. Wordt iedereen blij van!
- Wees niet langdradig, maar hou het normaal en kort.
- Als men vraagt ‘Vertel eens wat over jezelf?’ vraag dan eerst wat men graag wilt weten. Wil de interviewer iets weten of een speciale hobby, interesse of waar je zelf wilt staan over 2 of 3 jaar? Of is men geïnteresseerd in waar je vandaan komt?
Tot slot!
Wees jezelf en blijf geïnteresseerd in degene met wie je het gesprek hebt. Vergeet niet dat je uitgenodigd bent omdat je cv/motivatiebrief interessant was. Jij doet er toe en bent van waarde!
Vraag altijd aan het einde van het gesprek wat het eventuele vervolg zal zijn en wie met wie contact opneemt. En wanneer. Zo kan je zelf het proces bewaken in bijvoorbeeld zelf contact opnemen als het je te lang duurt.
Werkgevers hebben graag mensen in dienst die afspraken nakomen of najagen en geen afwachtende houding aannemen.
Hi Martijn, ik lees je website aandachtig. Prima tips, vooral op deze pagina. Ik ben 50+ dus alle tips zijn welkom! Succes met je homepage. Gert
Beste Gert, dank voor het compliment! Martijn
Wees voorbereid op de vraag ‘wat zijn je minpunten of nog te ontwikkelen punten’. Dit is typisch een HR vraag waaruit blijkt dat men geen gesprek kan voeren. Die hanteren een boekje. Bah!
Eens John, uit het handboek ‘hoe een sollicitatiegesprek te voeren’. En dat is jammer want het maakt het sfeertje tijdens het gesprek er niet beter op.