De sollicitatiebrief is voor veel werkgevers belangrijker dan het cv. De brief ‘vertelt’ feitelijk meer dan een cv. Je proeft er als het ware een persoonlijkheid uit (als je een goede sollicitatiebrief hebt!).
Is een goede sollicitatiebrief goud waard? Jazeker!
In dit artikel lees je alles over de sollicitatiebrief en de inhoud daarvan en vind je vier verschillende voorbeelden.
De inhoud
Je hebt nu een correcte standaard brief opgesteld en nu is de inhoud aan de beurt. Dit moet een onderscheidende sollicitatiebrief worden. Origineel maar toch zakelijk.
Denk bij het schrijven van je brief aan één van je favoriete leesboeken. Een goed leesboek houdt je aandacht vast, verrast en kent een ritme. Elk boek heeft een inleiding, kern en een conclusie of slot. Maar ook de leesbaarheid bepaalt de kwaliteit van het boek; grammatica en taal(gebruik).
Taal
Vermijd het maken van taal- en tikfouten door het gebruik van de spellingscontrole èn je grammaticakennis (want dat heeft de spellingscontrole niet). Vraag desnoods hulp van een kennis die zeer goed is in de Nederlandse taal. Taalfouten kunnen absoluut niet.
Indeling
Verdeel je brief in drie of vier, bij voorkeur korte, paragrafen. De brief kent meestal vier paragrafen:
1. de opening: aanknoping waarom en waarop je schrijft.
2. een korte samenvatting van je belangrijkste kwaliteit (die voor de betreffende functie gelden!)
3. het waarom: waarom denk je dat deze functie voor jou interessant is en wat is jou toegevoegde waarde voor het bedrijf?
4. de afsluiting: je bereidbaarheid om het gesprek aan te gaan. Zorg dat dit een nette en leuke afsluiter is! Vraag niet om de baan!
Verplaats je in de lezer
Verplaats jezelf in de lezer door je af te vragen wat hij (of zij) interessant vindt. Iedereen doet zich voor als de beste sollicitant, maar wat onderscheidt jou?
Vermijd algemeenheden
Vermijd algemeenheden als ‘teamspeler’. Ook het woord ‘uitdaging wordt door iedereen gebruikt. Het heeft bijna geen betekenis meer; en zeker niet voor de selecteur die misschien al tien dezelfde brieven heeft gelezen. Gooi het eens over een andere boeg en wees creatief. Maar hou altijd in gedachten; het is wel een sollicitatiebrief en niet een brief aan een vriend.
Voorkom ‘borstklopperij’
Zelfverzekerdheid is goed, maar arrogantie niet. Voorkom dat de lezer het idee krijgt dat jij alles kan en weet. Geef ook een ‘nog te ontwikkelen’ punt mee in je brief. Leergierigheid is belangrijk.
Geen herhaling van het curriculum vitae
Veel sollicitanten maken de klassieke fout om het hele curriculum vitae opnieuw uit te schrijven. Een voorbeeld hiervan is: “Van 1 januari 2005 tot en met 1 februari 2008 heb ik als Sales medewerker gewerkt bij Van den Hoofd Reclame en Adviseurs te Heerlen”. Totaal overbodig natuurlijk, want dit staat precies zo in je curriculum vitae.
Je curriculum vitae is duidelijk genoeg en wordt zeker bekeken.
Laat je brief altijd lezen door anderen
Verstuur je sollicitatiebrief nooit op dezelfde dag dat je deze hebt gemaakt. Laat ‘m zogezegd ‘een nachtje rusten’. De volgende dag lees je de brief fris door en vallen je altijd weer andere zaken op. Laat een vriend, je moeder of een kennis de brief lezen. Die kijken objectief naar je brief en komen altijd met nuttige tips.
Zo. En dan is het nu tijd voor enkele voorbeeld sollicitatiebrieven. Let bij deze brieven op de opmaak, taalgebruik en indeling (inleiding, kern en afsluiting). Laat je inspireren door hoe men de brief begint; hoe de aanknoping met de vacature wordt gemaakt.
Bij de eerste voorbeeldbrieven vind je commentaar van mijn hand.
Ga naar voorbeeld sollicitatiebrieven.