CV e-mailen

Een e-mail versturen is snel gebeurd, maar weet je wel wat je stuurt en hoe dit overkomt? Zeker als je een sollicitatie verstuurt per e-mail is het opletten geblazen. De ontvanger kent je niet en moet dus puur afgaan op de inhoud en stijl. Een verkeerde interpretatie van de tekst is snel gemaakt. Jouw e-mail bericht is meestal het eerste contact met je nieuwe werkgever! Zorg dat de volgende zaken op orde zijn. Een goed e-mail bij je cv is net zo belangrijk als een juist cv!

Het e-mailadres dat je gebruikt
Te vaak ontvang zien we e-mails van rare e-mailadressen als liefkuiken@hetnet.nl of sportbilly@gmail.com. Dit komt absoluut verkeerd over. En iedereen bekijkt de afzender, let daar zelf maar eens op. Voor een functie van controller, komt dit vreemd over. Voorkom ook ‘familie adressen’ als roelenanja@gmail.com.

De aanhef en het onderwerp van je bericht
Het onderwerp van een e-mail wordt als eerste bekeken, ook op prioriteit. Een onderwerp als ‘sollicitatie’ is niet goed genoeg. Begin altijd met een hoofdletter en vermeld daarbij bijvoorbeeld waarop je solliciteert “Sollicitatie functie Controller”.

Maar al te vaak begint met een e-mail verkeerd. Een mooi voorbeeld daarvan is. Beste heer Vermeulen of Geachte Peter. Natuurlijk moet dit zijn: Geachte heer Vermeulen en Beste Peter.

De inhoud van je sollicitatie per e-mail
De inhoud moet feitelijk net zo sterk zijn als je sollicitatiebrief. Maar je kan ook volstaan met een nette, korte introductie waarbij je naar de bijlagen verwijst (als je ook een sollicitatiebrief hebt meegezonden).

Probeer ook in je e-mail al te laten zien dat je bijzondere interesse hebt in het bedrijf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de contactpersoon al een tijd volgt of dat je een bepaalde ontwikkeling binnen het bedrijf volgt via media of social media. Refereer daar aan. Dat komt zeer geïnteresseerd over. Maak een compliment; iedereen vindt dat leuk.

Zie dit voorbeeld

Geachte heer Jagersma,

Ik ben zeer geïnteresseerd in de functie van salesmanager! En juist bij uw bedrijf. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en zag onlangs weer een schitterend artikel in het AD over de klantaanpak bij X. Geweldig. 

Wees slim!
Heb je je sollicitatie verstuurd? Bel een dag daarna op en vraag of deze is aangekomen. Werkgevers zien graag gretigheid! Van een afwachtende houding is niemand beter geworden. Bovendien is het een mooi moment om een kort gesprek aan te gaan. En zo kan je al vast een indruk achterlaten.

Lees verder over de opbouw en afsluiting van je e-mail.