Tips keuze werving- en selectiebureau

Je gaat op zoek naar een nieuwe baan en je besluit ook een intermediair of werving- en selectiebureau in te schakelen. Welk bureau is goed en welk bureau neemt het bijvoorbeeld niet zo nauw met jouw privacy? Welk bureau kent zijn opdrachtgevers en behoefte echt goed? En welk bureau gaat voorzichtig met je cv om? Hieronder tref je nuttige tips aan bij je keuze voor een werving- en selectiebureau.

Oriënteren: welk werving- en selectiebureau?

  1. Geef de voorkeur aan een gespecialiseerd (niche) bureau. Hierdoor neemt de kans toe dat de recruiter weet waarover hij praat. Ik schrijf ‘toe’, het is geen garantie. Maar telefonisch kan je al aardig fileren of je met een deskundige hebt te maken. Wees bedachtzaam op de ‘nog-nat-achter-de-oren’ recruiter.
  2. Check of het bureau je naar een vaste aanstelling bemiddelt of detacheert. Maak daarin jouw keuze.
  3. Google op de naam van het bureau. Er zijn genoeg bureaus die op onafhankelijke fora of blog’s worden genoemd. Meestal zijn dit subjectieve ervaringen van (oud) kandidaten. Bedenk daarbij wel dat het subjectief is.
  4. Wellicht heb je een (oud) collega of studievriend die goede ervaringen heeft?

Contact met het werving- en selectiebureau van jouw keuze

  1. Vraag naar de procedure. Wie doet wat?
  2. Ga altijd een persoonlijk gesprek aan. Kost even tijd, maar dit betaalt zich terug in de kwaliteit van de match. Bovendien verhoogt dit – als het goed is – uw vertrouwen. Bespreek de functie en het soort bedrijf dat je zoekt en je arbeidsvoorwaarden. Vooral de arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk later in de procedure voor onaangename verrassingen zorgen (uiteindelijk blijkt het niet inpasbaar).
  3. Men heeft of een concrete vacature of men gaat voor je op zoek. Het mag duidelijk zijn dat in het eerste geval de recruiter je voldoende moet kunnen informeren. In het geval van optie tweede optie luistert zijn of haar handelswijze nauw.
  4. Vraag of het bureau werkt met een anoniem c.v./resumé. Vraag desnoods of je het eerst kan ontvangen.
  5. Stel als voorwaarde dat je, voordat men actie onderneemt, eerst wil worden geïnformeerd over welke bedrijven op jou van toepassing kunnen zijn.
  6. Voorkom dat men contact opneemt met een bedrijf waar je ooit als eens aan tafel heeft gezeten.
  7. Vraag altijd om de bevindingen van de recruiter als het gaat om afwijzingen. Je kan ervan uitgaan dat als de terugkoppeling vaag is, er iets speelt dat men liever niet uitspreekt. Vraag eerlijkheid en duidelijkheid. Een afwijzing kan zeer nuttige informatie bevatten.

Elke bureau verdient geld aan je. Dat is geen probleem, want iedereen moet leven. Er zijn werving- en selectiebureaus die snel geld willen verdienen en jouw ‘plaatsing’ het liefst gisteren hadden willen factureren. Hierdoor komt de kwaliteit onder druk te staan. Een keuze voor het juiste bureau is dus belangrijk.

Een goed bureau weet dat een goede en doordachte plaatsing het meeste oplevert: een tevreden kandidaat, dito opdrachtgever en geld. Hierbij ligt de nadruk op de lange termijn. Jij hebt het naar je zin en blijft lange tijd in dienst van jouw (tevreden) nieuwe werkgever. Iedereen tevreden!

Bestaat er een goed overzicht van werving- en selectiebureau’s?

Ik krijg deze vraag regelmatig maar het antwoord is, nee. De overzichten die ik op internet tegenkom zijn onvolledig en betaald. Betaald? Ja. Je moet de desbetreffende website, betalen als bureau om in het overzicht te komen staan. Daarmee vallen er al bureau’s af die voor jou wellicht juist interessant kunnen zijn. Je zult dus echt zelf via google moeten zoeken op: werving- en selectiebureau + provincie + functiegroep of vakgebied.

Zelfs startpagina biedt geen uitkomst omdat het overzicht op alfabet is. Dan is dus googelen sneller en gemakkelijker.