Er bestaan veel negatieve verhalen over werving & selectie bureaus zoals ‘het zijn allemaal cv’s schuivers’. Toch weet ik zelf dat er goede bureaus tussen zitten die er voor zorgen dat er een goede match plaatsvindt tussen werkgever en werkzoekende. Daarbij weet ik dat via de ‘normale’ route (zoals een vacature op internet) men elkaar nooit ontmoet had. En dat is mooi en voor een werkzoekende natuurlijk goud waard. Hoe kan je nu het optimale halen uit een werving & selectie bureau?
Goed oriënteren
Richt je vooral op werving & selectie bureaus die zich richten op jouw vakgebied. Die spreken jouw taal en begrijpen waar de verschillen zitten. Kijk eens in je netwerk of je iemand kent die goede ervaringen heeft met een bepaald bureau. Lees ook mijn tips voor als je je gaat oriënteren.
Maak afspraken!
Vraag altijd wat er met je CV gebeurt en eis dat men jou eerst informeert bij welke opdrachtgever men jouw CV gaat voorhouden. Er zijn bureaus die je CV naar gemakkelijk 20 bedrijven sturen en dan gaan zitten afwachten. Immers, elke moment van interesse kan hun een factuur opleveren. Op zich niets mis met geld verdien; dat moeten we allemaal. Het gaat om de manier waarop. En die hoort met respect en anonimiteit te verlopen.
Hou het aantal bureaus zo klein mogelijk
Ik spreek kandidaten die hebben het CV bij 5 werving & selectie bureaus achtergelaten. En dat is niet handig. Ik snap dat men denkt; hoe meer, hoe groter de kans op een baan. Maar het werkt eerder tegen je dan voor je. Ik maak regelmatig mee dat mijn opdrachtgever een bepaalde kandidaat/ werkzoekende al via drie verschillende bureaus heeft ontvangen. Resultaat? De werkzoekende wordt niet uitgenodigd omdat men denkt dat hij of zij desperate is.
Meest gehoorde klachten over werving & selectie bureaus (en oplossingen 😉
- Ik ben er één keer geweest en daarna nooit meer iets vernomen. -> waarom heb je zelf dan niet even gebeld?
- Mijn CV is tweemaal via verschillende bureaus bij dezelfde werkgever terechtgekomen! -> dan heb je geen goede afspraken gemaakt.
- Ik ben wel op gesprek geweest via het bureau en ook afgewezen, maar heb nooit een goede reden mogen vernemen -> ik zou eens bellen, daar leer je van.
- Uiteindelijk bij een niet passende opdrachtgever aan tafel zitten. -> dan heeft het bureau geen goede match gemaakt
- Een gesprekspartner treffen die geen idee van wie hij tegenover zich heeft.